Italiaanse wijncursus

Leer over het mooist wijnland vd wereld. Over wijnbouw in het algemeen – het werk van de sommelier en over de varïeteit van Italië als wijnland

Inleiding wijnkennis – nadruk op Italiaans

  • Doelgroep: Beginners m.b.t. (Italiaanse) wijnen – kennismakings cursus met presentatie van Italië als wijnland. 10 wijnen proeven uit het gehele land – met korte basis theorie over wijnproductie – historie – kennis maken met het vak van de sommelier
  • Data: Zaterdag 4 Januari, 14 tot 18 uur Hof van Vijfeijcken Boxtel (dicht bij Den Bosch)
  • Kosten: Inclusief 12 wijnen proeven – begeleidende hapjes 4 uur € 68 p.p. vooraf te voldoen n a ontvangst van bevestiging van de inschrijving
  • Inschrijven – betaling vooraf – bedenktermijn een week – minimaal 8 personen – alles inclusief. Dus geen verrassingen meer, behoudens de vineuze.
  • 1 avond 4 uur – Na deze cursus kunt u kiezen voor de mogelijkheid om door te gaan met 3 andere meer specifieke Italiaanse proeverijen – basis wijncursus (Er worden video opnamen gemaakt bij alle cursussesn – Hier dient u mee akkoord te zijn)
  • Mail: info@italia-sommelier.nl

Meer cursussen volgen – een cyclus van 3 avonden PURA ITALIA voor beginners .

Uitgebreide cursus Italiaanse wijnen (3 cursusdagen)

Hierin worden alle regio’s van Italië besproken en wijnen en als dit mogelijk is ook typische gerechtjes in de vorm van kleine hapjes naast de wijn gezet. Ervaar en leer de methode van de “pairing” het combineren van de smaken.

  • Data: nog te bepalen febr-mrt-april ( cursisten mogen mee dag en tijd bepalen)
  • Kosten: Inclusief 12 wijnen proeven – begeleidende hapjes 3 uur € 170 p.p. vooraf te voldoen na ontvangst van bevestiging van de inschrijving
  • Inschrijven – betaling vooraf – bedenktermijn een week – minimaal 8 personen – alles inclusief. Dus geen verrassingen meer, behoudens de vineuze
  • Ook voor professionals die juist meer willen weten van Italië als wijnland. Er is een ook nog een uitgebreidere cursus van 8 avonden.
  • Mail: info@italia-sommelier.nl

Italiaanse wijnen voor professionals

Globale inhoud

  • Geschiedenis van de Italiaanse wijnbouw
  • Proeven als een sommelier – wijnen geselecteerd om te leren proeven – is ook afhankelijk van het opleidingsniveau van de deelnemers. leer de stapjes die de sommelier maakt – smaakwiel – beoordeling formulier wijnen naar Peter Klosse.
  • start Italiaanse regio’s van zuid naar Noord – het DOC / DOCG systheem / passende hapjes bij een aantal wijnen die worden ingezet.
  • Alle regio’s – proef significante wijnen uit de regio’s (10 per les)
  • Agfsluiting met alleen maar DOCG wijnen allen met passende hapjes
  • Doelgroep: Gevorderden met wijnkennis – professionals met weinig kennis van de Italiaanse wijnen. (ook gerechtjes die geproefd worden proberen te matchen met de locale etenswaren.
  • Data: Zaterdag 4 Januari, 14 tot 18 uur Hof van Vijfeijcken Boxtel (dicht bij Den Bosch)
  • Kosten: Inclusief 12 wijnen proeven – begeleidende hapjes 4 uur € 68 p.p. vooraf te voldoen na ontvangst van bevestiging van de inschrijving
  • Inschrijven – betaling vooraf – vanaf 6 dagen voor de lesdag geen restitutie meer van inschrijfgelden. – minimaal 8 personen – alles inclusief. Dus geen verrassingen meer, behoudens de vineuze. Mail hier
  • 1 avond 4 uur – Na deze cursus kunt u kiezen voor de mogelijkheid om door te gaan met 3 andere meer specifieke Italiaanse proeverijen – basis wijncursus (Er worden video opnamen gemaakt bij alle cursussesn – Hier dient u mee akkoord te zijn)

Certificaat: Kortom een heel programma en we sluiten op een andere lesdag af met een examen voor degene die dit wil. Een officieel certificaat van de Vereniging van de Nederlandse Vereniging van Italiaanse Sommeliers. Kosten hiervan worden apart verrekend.

Docenten zijn afgestudeerde sommeliers met de Italiaanse AIS opleiding en lid van de “NVIS(De Nederlandse Vereniging van Italiaanse Sommeliers)

Professionals als docent

Allen met de Italiaanse AIS Sommelier opleiding

Paolo Graziosi – Wine Professional & Educator

Paolo Graziosi – My passion for wine and food pairing, cultivated through extensive studies at the University of Gastronomic Sciences in Pollenzo and a Level 3 Wine Professional certification from WSET, enables me to provide expert insights for tastings, workshops, and curated wine programs. (English )

Beyond my roles in service, I have contributed to the Slow Food movement as Tasting
Area Manager during Expo 2015 and Project Manager, highlighting my dedication to
sustainable and authentic food and wine experiences. Now, my focus is on empowering
wine enthusiasts and businesses alike, whether through in-depth educational content or
practical solutions to common consumer challenges.

If you’re looking for a seasoned professional with a deep understanding of wine,
gastronomy, and consumer engagement, let’s connect.
+31 6 16516117 paolo.graziosi81@gamil.com

Eduardo (Ed) Baten – sommelier con Passione

Woont in Vught deed zowel de Nederlandse Sommelier opleiding aan de Academie voor Gastronomie en Italiaanse sommelier opleiding AIS

  • Is meer gericht op import van BIO wijnen en heeft zeer regelmatig Masterclasses wijn en spijs met vooral Italiaanse wijnen in de hoofdrol. Zie www.bio-wijn.nl voor de geplande (of te boeken vanaf personen )
  • Wijn & Spijs Masterclasses. Op de website www.bio-wijn.nl is meer informatie over de Masterclasses te vinden. Een Wijn – Spijs Masterclass – thuis kan vanaf 8 personen met 6 wijnen voor €32 p.p. 8 wijnen €42 p.p. of 10 wijnen € 48 p.p. is een Masterclass Wijn & Spijs te boeken op elk adres is Nederland. info@bio-wijn.nl

Mail: info@italia-sommelier.nl

Gastronoom sommelier Josje van Oostrom heeft ook regelmatig proeverijen met natuurwijnen als onderwerp, vooral rond Utrecht. Zij is te bereiken via vino@divinonatura.nl

Interesse? Mail voor informatie/aanmelding naar info@italia-sommelier.nl en vraag contact met een van onze sommeliers.

Sommelier opleiding Italiaanse wijnen

Uiteraard is de sommelier opleiding die een jaar duurt,  de ultieme opleiding op het gebied van Italiaanse wijnen.  Hiervoor belangstelling? Helaas is dit al jaren niet meer mogelijk geweest. Nieuwe initiatieven zijn in de maak. Interesse? Meld je aan met een mail naar info@italia-sommelier.nl of app 0651222009 ook voor meer info.

Eduardo (Ed) Baten – sommelier con passione

Presidente NVIS