Consument en Italiaanse wijnen?

Waarheen voor de juiste info / waar advies over Italiaanse wijnen?

Pas de laatste 15 jaren zijn Italiaanse wijnen in Nederland ontdekt. Hoewel – tot 1850 hebben wij in Nederland druiventeelt – wijnen gehad die door de Romeinen zijn aangeplant. Met 4% marktaandeel in 2004 en 13% in 2020 is er een grote inhaalslag gemaakt voor het grootste wijnland van de wereld. Kwantitatief was het stuivertje wisselen in het verleden met Frankrijk, maar die kochten druiven in Sicilië en andere landen en er werd een Vin de Table van gemaakt waar herkomst niet van belang is. Overigens informatie op de fles is in dat land nog steeds zeer summier.

Importeurs kunnen zich hier melden via mail naar info@italia-sommelier.nl voor vermelding vragen we wel een bijdrage in de kosten van deze website, aan de andere kant ontvang je dan ook de laatste nieuwtjes die wij verzameld hebben. Onze leden zijn op alle grote beurzen actief en zullen nieuwe trends en producten voor de nieuwsbrief inbrengen.

Als importeur of Horeca een vraag m.b.t. Italiaanse wijnen? Als ambassadeur van Italiaanse wijnen geven wij ondersteuning in het proces van vraag en aanbod. Een aantal producenten uit Italië hebben zich al gemeld. Die lijst zal snel groter worden.

Waar koop je Italiaanse wijnen – krijg je het beste advies? Wat weet je van Italië als wijnland. Waar leer ik meer over de Italiaanse wijnen?

Op zoek naar een specifieke wijn – probeer ons kanaal eens uit, met diverse importeurs in onze club moet dat lukken en anders kennen we de weg.

Mail je specifieke vraag naar info@italia-sommelier.nl

De supermarkt /- heeft vooral goedkope wijnen – koopt in per vrachtwagen met 8 of 16 pallets tegelijkertijd. Of per schip lading – de Salentein – 1 miljoen flessen per jaar…. 80% van de wijnen werd hier gekocht, of dat nog zo is? Wij hopen van niet. Ze werken bij voorkeur met massa producenten – kwaliteit is doorgaans basis en ja er zijn zeker snoepjes te vinden. Kennis van wijn is doorgaans niet aanwezig bij het personeel. Klanten gaan af op marketing aanbiedingen.

De Slijter is doorgaans breed opgeleid maar in Nederland zijn er erg veel nog bezig met de oude wijnen / landen. Frankrijk nu met 29% marktaandeel wel erg gedaald de laatste jaren. De nieuwe wijnlanden – goedkoop personnel en land en massa productie maken vaak redelijke wijnen. Zuid en Noord Amerika (lekker veel houtlagering) en Australië (veel massaproductie. Nieuw Zeeland sind 1960 pas actief. Pas op, qua productie is China al het 5e wijnland van de wereld en dat kan nu zelfs al weer hoger zijn. Koop de wijn in bij (grote) importeurs. Prijs is wel van belang dus ook veel goedkopere producten naast dure / ook te dure wijnen want wat weet de consument?

De gespecialiseerde importeur die zelf ook verkoopt meestal via een website. Er zijn geraffineerde ICT’ers die al jaren geleden een site in elkaar gedraaid hebben met Italiaanse wijnen erop. Met verkeerde keuzes maar ook goed geleerd, met tophuizen die dan voor zeer hoge prijzen worden aangeboden. In het land der blinden is eenoog koning. Kennis over Italië ontbreekt nog grotendeels in Nederland . Vandaar ook de cursus Sommelier en specifiek de Italiaanse opleiding.

De Italiaan die producten uit zijn regio naar Nederland haalde. Die zijn er een aantal en hebben doorgaans unieke wijnen en andere producten uit hun regio. Een aanrader om daar te shoppen. Directe import, kennis van de producten en een eerlijke prijs. een aantal zullen we hier opnemen. Overigens zijn er ook Nederlanders die uit Italië zijn gaan importeren. Soms uit hobby, maar wel vaak met passie. Naarmate ze meer kennis opdoen worden de producten ook beter en het verhaal er achter. Vaak geen echte specialisten, maar mettertijd kan dat natuurlijk wel. Het “La bella Vita” gevoel bekruipt velen die in aanraking komen met dit bijzondere land.

De beste koop – bij de echte vakman. De kleine specialist die goed opgeleid is en de weg kent. Een goed verhaal kan houden met diepgang. Laat de Sommelier los en met veel passie zal hij jou over alle streken van Italië bijzondere wijnen kunnen noemen. De passende gerechten erbij. Vaak kleine importeurs, met een eigen restaurant waar ze dagelijks proeven. Wat een heerlijke keuken. Wij gaan er een aantal vragen voor het overzicht op deze website.

In afwachting van de lijst webwinkels / winkels