Wij zijn een groep sommeliers opgeleid in en met liefde voor de Italiaanse wijnen en verder uiteenlopende expertise.
Onderstaand tref je de pagina’s van de sommeliers aan die o.a. cursussen en proeverijen verzorgen, een restaurant hebben of anderszins bekenheid aan hun sommelierschap willen geven en met u willen delen. Er zijn slechts rond de 35 gediplomeerde sommeliers met een Italiaanse opleiding in Nederland. Gabrielle Salvatore en Ed Baten volgden beiden ook de Nederlandse opleiding.
Vragen of informatie nodig? Gebruik ons algemene email adres info@italia-sommelier.nl of ga naar de site van de betrokken sommelier.
- Josje van Oostrom, volgde de eerste Italiaanse Sommelier opleiding en is tevens kunsthistoricus. Zij organiseert naast proeverijen en verkoop van haar selectie wijnen o.a. wijn-cultuur reizen naar Toscane en Piemonte en wijn-studie reizen voor groepen. Ze leefde een aantal jaren in Italië en spreekt de taal vloeiend. Ook verzorgt zij wijncursussen en publiceert zij over Italië en Italiaanse wijnen. Zie ook www.italiaansewijnreizen.nl Vanaf dit jaar zal Josje weer in haar vertrouwde Toscane wonen en werken. Dus een contact nodig in Toscane….
- Cristofo Basciano volgde in Italië de uitgebreide Sommelier opleiding en is specialist in het proeftechnische deel en Ligurië de streek van zijn herkomst. Importeert zelf en verzorgt wijnproeverijen zie www.vinidamare.nl
- Gabrielle Salvatore is vinoloog en volgde zowel de Nederlandse als de Italiaanse sommelier opleiding en is al jaren een ervaren docent op SWEN 2 niveau zie ook : www.gabriellesalvatore.nl
- Ed Baten Volgde eveneens de Nederlandse en Italiaanse sommelier opleiding, volgde tevens de opleiding Service Management aan de Universiteit van Utrecht en werkte vele jaren als manager in de gezondheidszorg en als interim manager bij Deloite & Touche. Is importeur van Italiaanse wijnen met Pura Passione Vini dÏtalia en organiseert wijn proeverijen en wijn-spijs cursussen en wijnreizen, is tevens actief lid van Slowfood Nederland
- Barbara Summa Werkt primair als vertaalster maar is zeer betrokken bij de Italiaanse cultuur, zowel artistiek als culinair. Als vertaalster volgde ze alle sommelier cursussen in Nederland en behoort ook tot de afgestudeerden uit de eerste sommelier groep. Heeft verder een actief programma van curssusen en proeverijen. Zie haar pagina voor de laatste activiteiten. conct: http://www.madrelingua.com/ voor het taalwerk en voor de Blog site ga naar: http://www.mammamsterdam.blogspot.com/
- Paolo Graziosi heeft de Slowfood Academie gevolgd. Al behoorlijk internationakle ervaring en Nederlands is nog een uiitdaging. Hier zijn intrioductie: With over a decade of experience in the wine and hospitality industry, I bring a comprehensive skill set to enrich any wine-focused project. My career includes senior roles as a Head Sommelier, Trainer, and Manager with prestigious international brands, including Jumeirah Group in the Maldives. My passion for wine and food pairing, cultivated through extensive studies at the University of Gastronomic Sciences in Pollenzo (Slowfood Academy) and a Level 3 Wine Professional certification from WSET, enables me to provide expert insights for tastings, workshops, and curated wine programs. If you’re looking for a seasoned professional with a deep understanding of wine,
gastronomy, and consumer engagement, let’s connect. +31 6 16516117 paolo.graziosi81@gamil.com - Sommeliers met een Italiaanse sommelier opleiding kunnen zich aanmelden en vermeld worden op deze website – een actieve bijdrage leveren. Neem contact op via email adres: info@italia-sommelier.nl of bel Eduardo op 06 51 222 009