Wetenswaardigheden

Er zijn zoveel verhalen te delen uti Italië en dat kan zeer variëren, wijnbouw is een daarvan. Wij nodigen Italië kenners dan ook om artikelen in te sturen voor dee rubriek. Een link naar wijn & spijs is wel noodzakelijk. Deel je geliefde plekken / wijn en etenswaardgheden. Een voorbeeld onderstaand artikel over Prosecco. En dat er nog vele mogen volgen.

Eduardo de sommelier

Mustafa Marghadicorrespondent Italië 

Ga naar het Twitter account van Mustafa MarghadiStuur een email naar Mustafa Marghadi

Zo snel als een kurk uit de fles schiet, groeit ook de vraag naar prosecco. Volgens het CBS importeerde Nederland in 2017 nog geen miljoen liter van de Italiaanse bubbelwijn. Vorig jaar was dat 1,5 miljoen liter en daar waren we dit jaar in zes maanden al overheen.

De populariteit van het feestelijke drankje groeit wereldwijd. Ruim 400 miljoen flessen prosecco worden er jaarlijks geproduceerd in Noord-Italië. En dat merken ze vooral in de regio waar de prosecco van origine vandaan komt. Tussen de twee plaatsen Conegliano en Valdobbiadene, zo’n zestig kilometer boven Venetië, ligt het proseccogebied dat vorig jaar door de Unesco werd uitgeroepen tot werelderfgoed.

“Prosecco is een heel democratisch drankje. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is heel goed”, aldus Innocente Nardi. Hij is de voorzitter van het Consortium voor de Bescherming van Prosecco Conegliano en Valdobbiadene DOCG. Volgens Nardi begon de populariteit van prosecco zo’n 20 jaar geleden te groeien. “Ons voordeel was de wereldwijde groei van de interesse in Italiaanse producten.”

Drie kilo per fles

Dat heeft er wel voor gezorgd dat steeds meer grond wordt gebruikt om wijn te verbouwen. In die twintig jaar is het aantal hectare grond dat wordt gebruikt voor het maken van prosecco bijna vier keer zo groot geworden. En uit onderzoek van de universiteit van Padua blijkt dat het grote gevolgen heeft voor de omgeving.

Zo’n driekwart van de gronderosie in het gebied wordt veroorzaakt door de wijnbouw, omdat elke fles wijn pakweg 3 kilo aan vruchtbare grond kost.