Wijnimport

13 procent van de Nederlandse wijnimport komt uit Italië 

Gemiddeld komt 2,6 procent van de goederen die Nederland invoert uit Italië. Voor specifieke producten ligt dit aandeel een stuk hoger. Zo kwam in 2018 circa 13 procent van alle wijn die Nederland importeerde uit Italië.

Frankrijk is met bijna 29 procent de grootste wijnleverancier. Olijfolie komt nog vaker uit Italië; bijna 17 procent van de totale invoer van olijfolie komt uit Italië.

In de invoer van kaas heeft Italië een marktaandeel van circa 6,5 procent. Grana Padano, mozzarella, gorgonzola en geraspte kazen vormen hierin een belangrijk aandeel. In de import van wei – een restproduct bij de productie van kaas en kaasproducten – heeft Italië een aandeel van circa 13 procent. De invoerwaarde van deze goederen uit Italië is overigens niet erg groot; Italiaanse wijn vormt met 152 miljoen euro de grootste importgroep.

——————————————————————————

Vele malen per jaar worden wij gevraagd om Italiaanse producenten te promoten in Nederland. In 2004 was de import in ons kleine landje van Italiaanse wijnen slechts 4% markt dat is een bijzonder laag percentage uiteraard. Gelukkig is er sinds die tijd veel veranderd en staan Italiaanse wijnen nu met een marktaandeel van rond 13% redelijk op de Nederlandse wijnkaart.

U vindt in deze rubriek wijnen of wijnhuizen die een importeur in NL willen. Ook horeca die niet zelf wil mporteren kan zich melden. Een van onze importeurs kan u helpen bij de import.

Af en toe organiseren wij ook een kleine wijnbeurs voor importeurs. Uiteraard kennen wij als Italiaanse sommelier de markt en zijn we beschikbaar voor advies en voor beoordeling van wijnhuizen en wijnen.

Mail naar: info@italia-sommelier.nl