Sicilië, een belangrijk gewest in kwantitatieve zin voor de Italiaanse wijnproductie, krijgt met ingang van de oogst 2011 een regionale DOC die geldig is voor het hele eiland. Deze komt in de plaats van de tot nu toe gebruikte IGT Sicilia. Een verschil tussen de DOC en de IGT zijn de strengere regels waaraan producenten zich voortaan dienen te houden. De invoering van de DOC Sicilia wordt daarom gezien als een maatregel om de kwaliteit een verdere stimulans te geven.
Voor de nieuwe DOC zijn in totaal 23 druivenrassen toegestaan, zowel Italiaanse als internationale. Vermelding ervan op het etiket is toegestaan wanneer de wijn in kwestie voor minimaal 85 % uit het aangegeven druivenras bestaat. Wijnen zonder vermelding van een specifiek druivenras moeten voor minstens de helft zijn samengesteld uit een of meer van zogeheten leidende rassen, alle inheems. Bij Sicilia Blanco zijn dat: cataratto, greciano, grillo en inzolia. Voorgeschreven voor Sicilia Rosso zijn: frappato, nerello mascalese, nero d´avola en perricone. De maximumopbrengsten zijn bepaald op 12.000 kg/ha voor wit, 13.000 kg/ha voor rood en 8.000 kg/ha voor Vendimia Tardiva. In de plaats van de opgeheven IGT Sicilia komen twee nieuwe IGT´s voor landwijnen. Het zijn Terre Siciliane en Avola.
N.B. Vanaf 2012 verandert in het kader van de Europese wijnwetgeving DOC in Denominazione de origine protetta (DOP) en IGT in Indicazione geografica protetta (IGP).
bron: nieuwsbrief WIC